Klíma Tisztítása Házilag – Így Csináld!

Mint a legtöbb otthoni készülék, a klímák is rendszeres karbantartást igényelnek, hogy megfelelően működjenek. Sokan azonban nem tudják, hogy hogyan kezdjenek hozzá.

A klíma szűrőinek tisztítása az egyik legkönnyebb és legegyszerűbb módja a berendezés karbantartására. Ezt a műveletet gond nélkül elvégezheti bárki, elkerülve ezzel a többletköltségeket.

A legtöbben nincsenek tisztában a tiszta klímaszűrő fontosságával és gyakran figyelmen kívül hagyják vagy alábecsülik a háztartás egészségének megőrzésében betöltött feladatát.

De miért kell tisztítani az klímák szűrőit?

Ennek számos oka van, nézzük a legfontosabbakat:

Villanyszámlák csökkentése

Ha sokáig halogatja a klíma szűrőinek tisztítását, a por és szennyeződés felgyülemlik rajta. Ennek eredményeként a légkondicionáló rendszernek keményebben kell dolgoznia. Az erőkifejtés nagyobb energiafogyasztást igényel, így a villanyszámla is magasabb lehet a szokásosnál. A tiszta légkondicionáló szűrővel elkerülheti a jelentős összegű többletköltségeket. Tehát a klímaszűrő tisztítása nem csak az egészségének, hanem a zsebének is jót tesz.

Állandó teljesítmény

A rendszer öregedésével csökkenhet a hűtési vagy fűtési teljesítménye. Az is előfordulhat, hogy a kívánt hatás eléréséhez a szokásosnál tovább kell működnie. Ha azonban gondoskodik a klíma szűrőinek rendszeres tisztításáról, annak teljesítménye hosszabb ideig megőrizhető.

Tisztább levegő

Ha egy klíma szűrője tiszta, az lehetővé teszi a szennyeződések, például porszem, állat szőr és penész megtelepedését rajta. Megfelelő szűrőtisztítás nélkül a rendszer nem lesz képes hatékonyan szűrni a rajta áthaladó levegőt. Ennek következtében a belélegzett levegő károsíthatja az Ön és szerettei egészségét. Nagyobb lesz az allergiás reakciók vagy légzési problémák kialakulásának kockázata, ha elkerüli a klímaszűrő tisztítását. Azonban a rendszeres levegőszűrő tisztítás segít elkerülni ezeket a problémákat.

Milyen gyakran kell tisztítani a szűrőket?

Az otthona szennyezettségi szintjétől függően a klímaszűrő tisztításának gyakorisága változhat. Általánosságban elmondható, hogy háromhavonta érdemes ellenőrizni a szűrők állapotát. Porosabb és szennyezettebb területeken ez a művelet gyakrabban is elvégezhető.

Ha a klímaberendezést több hónapig nem használja, az újbóli használat előtt feltétlenül tisztítsa meg. Néhány hét alatt rengeteg por halmozódhat fel rajta, ami egészségügyi problémákat okozhat, ha hagyjuk a levegőben áramlani.

Hogyan tisztítsuk meg a szűrőt?

A klímák szűrői tisztításának nem egy bonyolult feladat, és az alábbi lépések megkönnyítik ezt az Ön számára:

  • Kapcsolja ki a légkondicionálót. Ez után távolítsa el a külső burkolatot, hogy hozzáférjen a szűrőhöz.
  • Előfordulhat, hogy csavarhúzót kell használnia a szűrő eléréséhez. Ha megtalálta szűrőt, könnyedén eltávolíthatja, és porszívóval vagy vízzel kimoshatja, hogy megszabaduljon a portól.
  • Óvatosan tegye vissza a helyére, hogy zárja vissza a burkolatot, és újra tiszta szűrővel működik a klímája.

Abban az esetben, ha a klíma többi része is erősen szennyezett, akkor már szakemberre lehet szüksége. Szerencsére mi rendelkezünk minden olyan eszközzel, ami segítségével szakszerűen tisztává lehet varázsolni a klímaberendezést.

1 thought on “Klíma Tisztítása Házilag – Így Csináld!”

  1. Pingback: Légkondicionáló tisztítása házilag - Magyar Könyvek Blog

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart